Airco mobiel of vaste airconditioning

Airco mobiel of niet?
Vaste airconditioning met buitenunit, split airco, multi split airco?
Wat kies je best? Onze EXPERTS adviseren je graag.

Airco mobiel kopen?

Overweeg je airco mobiel te kopen? Kijk dan zeker naar dit samenvattend filmpje over mobiele airco. Je leest over de voor én nadelen van mobiele airco. Het geluidsniveau en het vermogen van de mobiele airco. Of wil je liever een vaste airco? Kieskeurig.nl nam alvast de moeite om het mooi samen te vatten voor u. Wil je meerdere kamers uitrusten met airco, ga voor vaste airco. Wil je enkel de slaapkamer uitrusten met airco mobiel en deze occasioneel gebruiken in de leefruimte, weet dan deze aardig wat gewicht heeft en niet zo eenvoudig op en af een trap te vervoeren is. Denk ook na over het geluidsniveau. Een vaste airco is een pak stiller dan een mobiele airco.

Airco plaatser
Play Video

Mag ik zelf een airco plaatsen met buitenunit?

Neen, dat mag niet. De reden hiervoor is dat een airco met buitenunit koelmiddel bevat. Dit koelmiddel is schadelijk voor het milieu als het ontsnapt uit het systeem. Daarom heeft de overheid al jaren beslist dat enkel koeltechnisch gecertificeerde bedrijven handelingen mogen uitvoeren op installatie met koelmiddelen. 

EYE-WANT is een verzameling van koeltechnisch gecertificeerde bedrijven die zich gegroepeerd hebben in deze website om het grote publiek te informeren over airconditioning vanuit hun praktijk ervaring. 

Airco met buitenunit: split airco of multi split buitenunit. Wat is dat nu precies?

Airco met buitenunit, split airco of multi split airco is de perfecte manier om op een budget vriendelijke manier een hernieuwbare energie in uw woning te installeren of plaatsen. In tegenstelling met een airco mobiel vraagt een airco met buitenunit een EXPERT om deze te plaaten. Verwarmen met fossiele brandstoffen is niet meer van deze tijd, daarom zoeken mensen naar alternatieven. Men denkt vaak aan een lucht water warmtepomp, maar zelden aan een aircoheater. Een airconditioning systeem is een lucht lucht warmtepomp en dat maakt een airco systeem uitermate geschikt om uw woning met te verwarmen én koelen. Koelen en verwarmen met een airconditioning zorgt ervoor dat tot 60% minder CO2 uitstoot dan een klassieke verwarming.

Een split airco is een terminologie die aanduidt dat het systeem uit twee delen bestaat. Een buitenunit en een binnenunit. Staat je binnendeel in koeling dan zal het buitendeel warme lucht blazen. Staat het binnendeel in verwarming dan zal het buitendeel koude lucht blazen. 

Een multi split airco is een terminologie die aanduidt dat het systeem uit één buitendeel bestaat en meerdere binnendelen of aircoheaters. Afhankelijk van het merk zal het buitendeel tot en met 6 binnendelen kunnen verbonden worden. 

airco met buitenunit toshiba
Toshiba Hoari - Airco met buitenunit die van looks kan veranderen.

Een split airco of airco met buitenunit is geschikt voor het koelen én verwarmen van één ruimte. Na de plaatsing van de aircoheater is deze niet uitbreidbaar naar een andere ruimte. Wil je dus een tweede ruimte uitrusten met airco dan zal je dus een tweede buitenunit moeten installeren met desbetreffende binnenunit. Wil je dus meerdere ruimtes uitrusten met airco dan kies je beter voor een multisplit aircoheater

De verschillende merken bieden diverse types binnenunits aan. Van standaard wandmodellen tot design units. We raden je aan om je hiervoor bij onze EYE-WANT-EXPERTS te laten informeren

Een airco installateur in elke regio van Vlaanderen.

EYE-WANT is actief in gans Vlaanderen. Van Ieper tot Maaseik. Zorgvuldig gekozen airco installateurs, met passie voor het vak. 

Elke kleur op de map hierboven stelt een plaatselijk EYE-WANT EXPERT / airco installateur voor. Omdat wij werken met specifiek toelatingsvoorwaarden ben je zeker dat deze airco installateur jou de beste prijs/kwaliteitsverhouding biedt. 

daikin airco plaatser

Ben jij zelf airco installateur? Denk je dat de kwaliteiten hebt om EYE-WANT-EXPERT te zijn? Klik dan hier voor meer info. 

Mobiele airco in detail

Airco Mobiel - Aandachtspunten

Het is een mooie zomerdag, je gaat naar de zee, naar een meer of je doet een terrasje. ‘s avonds is het aangenaam warm maar dat blijft het ook. Onze nieuwbouw woningen worden héél goed geïsoleerd, wat goed is voor onze stookkosten. Maar in de zomer lijden onze woningen dikwijls aan oververhitting. Dan komt de vraag naar airco. Kies je beter voor een airco mobiel of voor een vaste airco. Wij zochten het voor je uit.

Welk vermogen kies je?

Airco mobiel systemen worden dikwijls uitgedrukt in BTU. Dit is de afkorting voor British Thermal Units. Vaste airco systemen worden daarentegen dikwijls uitgedrukt in kW of Watt. Hoe kies je nu het juiste vermogen voor je airco mobiel of vaste airco? Hieronder een overzicht van de indicatieve prijzen en hun toepasbare ruimtes.

Hoeveel geluid maakt een mobiele airco?

Eén van de meest gehoorde nadelen van de airco mobiel is dat hij vrij luidruchtig is. Met geluidsniveau’s tussen de 55 en 65 dBA zijn ze inderdaad luidruchtige jongens. Aan de andere kant is een airco mobiel een vrij goedkope oplossing om snel een ruimte te koelen. Woon je in een gehuurde woning of appartement kan je soms ook gewoon geen vaste airco zelf kopen. Maar hoeveel is nu véél? Wij proberen u een impressie te geven van het geluidsniveau van een mobiele airco.

geluid

Een vaste airco heeft een geluidsniveau van 19 tot 22 dBA op fluisterstille stand. Een airco mobiel haalt makkelijk 50 tot 65 dBA. Als je weet dat per 3 dBA er een verdubbeling in geluid plaats vindt dan weet je dat airco mobiel best veel lawaai maakt. De reden hiervoor is dat bij een airco mobiel de compressor (motor) in de buitenunit zit en bij een vaste airco zit de compressor in de buitenunit. 
Conclusie: Ga je voor een budget oplossing, mobiele airco, dan ga je het geluidsniveau erbij moeten nemen of oordopjes moeten kopen wil je erbij slapen. Ga je voor een vaste airco is het geluidsniveau verwaarloosbaar maar is een pak duurder dan mobiele airco.

Is een airco mobiel ook werkelijk mobiel

Een mobiele airco weegt tussen de 30 a 40 kg. Wil je hem op de trap heffen om bijvoorbeeld van de slaapkamer naar de leefruimte te verplaatsen zal je een sterk persoon nodig hebben. Wat we hiermee willen zeggen is dat bv oudere personen dit niet aankunnen. Daarenboven zal de slang waarmee de warmte wordt afgevoerd ook opnieuw moeten aangekoppeld worden op een ander raam. De bijbehorende afdichting zal ook aangepast moeten worden. Al snel een klus van een klein half uurtje. Ervaring leert ons dat airco mobiel 99% van de gevallen tijdens de zomer in de ruimte blijft staan en tijdens de winter verdwijnt in de bergruimte. 

WIL JE IN CONTACT KOMEN MET ONZE EXPERTS?

Contacteer ons