Lucht water warmtepomp

Van airco naar warmtepomp

Rond 2004 besloten airco fabrikanten hun toestellen ook warm water te laten produceren. Op dat moment waren hun toestellen in staat om ook bij negatieve buitentemperaturen voldoende verwarming te geven. Wat volgde was een wedstrijd om de beste rendementen. Wat heb je nodig om een lucht water warmtepomp te maken? Eigenlijk simpel, een airco lucht lucht warmtepomp bestaat uit een buitentoestel en een binnentoestel (de ‘aircobak’). Bijgevolg vervang je de binnenunit door een platenwisselaar en je hebt een lucht water warmtepomp. 

lucht water warmtepomp daikin altherma
Daikin lucht water warmtepomp - Altherma 3 ECH2O

Wat met het verbruik?

16 jaar na het lanceren van de eerste lucht water warmtepomp staan we technologisch een pak verder dan 2004. De eerste generatie warmtepompen hadden een ingebouwde elektrische weerstand. Veel warmtepompen werden destijds ondergedimensioneerd. Met als gevolg het invriezen van de buitenunit of een hoge elektriciteitsrekening. De terugverdientijden werden niet bereikt en het imago kreeg een serieuze deuk. Maar de waarheid is ietwat genuanceerder. 

lucht lucht warmtepomp general

Er zijn twee voorwaarden om een warmtepomp correct te selecteren. Voorwaarde één is dat er een juiste selectie wordt gemaakt van de warmtebehoefte. Voorwaarde twee is dat de elektrische weerstanden aan banden worden gelegd. Als deze voorwaarden zijn voldaan is de warmtepomp een héél zuinige manier van verwarmen. Hierbij  de tips om een warmtepomp op een correcte manier te selecteren én installeren.

  • Doe een correcte warmteverlies berekening. Een te grote warmtepomp schakelt te veel uit in het tussenseizoen en een te kleine warmtepomp zal te veel elektriciteit verbruiken. Vraag raad aan een ervaren warmtepomp plaatser
  • Wat met sanitair warm water? Kies je voor een warmtepomp boiler of een zonneboiler in combinatie met de warmtepomp zoals bijvoorbeeld Daikin Altherma HPSU?
  • Kies voor vloerverwarming! Lage temperatuursverwarming is een must, anders dalen de rendementen drastisch en verbruik je te veel
  • Combineer met zonnepanelen: Een lucht water warmtepomp verbruikt eigenlijk niet veel minder dan een moderne gasketel. De kostprijs van een warmtepomp is relatief klein. Alleen, kan je bij de warmtepomp zelf je elektriciteit maken. Zelf gas maken, dat kan je uiteraard NOOIT.
  • Last, but not least: kies voor ervaren warmtepomp plaatser, een EXPERT. Anders loopt het fout af.

Door samen te werken met een EXPERT werd een correcte berekening gedaan van de warmteverliezen. Tevens werd er een inschatting gemaakt van het jaarlijks verbruiken hierop hebben we onze productie van zonne-energie afgestemd. Resultaat: een ENERGIE NEUTRAAL HUIS

- Michel, Lochristi

Lucht water warmtepomp of condensatieketel?

Condensatie gasketel vs lucht water warmtepomp
Vaillant condensatieketel VCW

Een veel gemaakte vergissing is een condensatieketel te bekijken zonder zijn benodigde accessoires. Een lucht water warmtepomp heeft geen schouw nodig. Daarenboven heeft deze geen gasaansluiting nodig. Het verschil tussen een gasketel en een warmtepomp is met de jaren kleiner en kleiner geworden. 

Waar men vroeger in een nieuwbouwwoning nog kon kiezen voor een doorstroom condensatieketel met radiatoren moet men nu overgaan naar vloerverwarming. Daarenboven met sanitair voorraad. Bovendien is deze meestal uitgebreid met een zonneboiler. Dit zorgt ervoor dat het verschil tussen een condensatieketel en lucht water warmtepomp klein is geworden. De verschillen op een rijtje.

  • Een lucht water warmtepomp sluit je rechtsreeks aan op vloerverwarming
  • Een condensatieketel heeft een mengpomp nodig om op vloerverwarming te kunnen werken
  • Een warmtepomp heeft geen schouw nodig
  • Een warmtepomp heeft geen gasaansluiting nodig. Geen explosie gevaar.
  • Een warmtepomp kan optioneel koelen.

Kies voor een warmtepomp en geniet van koeling. Waarom koeling nodig? Lees het hier.

Lucht water warmtepomp voordelen

Energieneutraal is dichterbij dan je denkt.

Produceer je elektriciteit voor de warmtepomp zelf en je bent energieneutraal.

Niet zo duur meer vergeleken met een condensatieketel

Door de verhoogde energie eisen moet een gasverwarming uitgerust worden met vloerverwarming én zonneboiler. Anders bereik je het E-peil niet meer.

Koeling is mogelijk

Like it or not, de zomers worden warmer. Onze huizen beter geïsoleerd. Dat zorgt voor oververhitting. Een lucht water warmtepomp kan ook (ver)koeling brengen. Waarom airco? Lees het hier.

Airco installateur expert eye want

Warmtepomp nadelen

Airco plaatsen
Zuinig, maar dan weer niet eigenlijk?

Laat ons eerlijk zijn, een warmtepomp verbruik niet veel minder dan een moderne condensatieketel. Maar, bij een lucht water warmtepomp kan je wel zelf de elektriciteit opwekken. Zelf gas opwekken kan bij ons weten nog niet 😉

De buitenunit, niet echte de mooiste

'Den bak' buiten is niet moeders mooiste maar ook hier zijn oplossing voor. Deze kan achter in de tuin weggewerkt worden zodat je hem niet ziet of hoort staan.

De meerprijs

Ok, hij kost wat meer dan een gasinstallatie, maar dat valt eigenlijk best mee. Onze advies, vergelijk prijzen en beslis zelf. Heb je een concrete prijs offerte nodig? Vraag raad aan één van onze EYE-WANT EXPERTS