Onderhoud airco, waarom?

Eenmaal een airco laten plaatsen heeft deze ook onderhoud nodig. Lees hier wat een onderhoud van een aircoheater precies inhoudt.

Onderhoud airco

Koelgas vullen

Dikwijls horen wij van mensen die reeds een airco hebben: ‘Komen jullie eens onderhoud doen, hij heeft wat koelgas nodig.’. Een onderhoud van je airco omvat niet enkel het vullen van koelmiddel. De airco moet immers bij opstart worden afgeperst op 40 bar om zeker te zijn dat er gedurende de hele levensduur geen koelgas ontsnapt. Denk maar aan je koelkast. Daar moet je toch ook nooit koelmiddel bijvullen? Is er een lek, dan gaan wij dat lokaliseren en herstellen. Daarna wordt het systeem opnieuw afgeperst met stikstof en dan pas zullen wij het vullen met koelmiddel. 

Een ‘onderhoud airco’ houdt enerzijds in dat we deze chemisch én bacterieel reinigen met de nieuwste technologie (coiljet) en anderzijds dat we met onze elektronische lekzoektester nagaan of er in de loop van de tijd toch geen klein lek is ontstaan.

onderhoud airco koelgas vullen

Als je je airconditioning verplicht moet laten onderhouden, dan moet je daar een erkend technicus voor contacteren. 

Onze EYE-WANT expert, LEC ENERGY SOLUTIONS legt u graag uit met onderstaande vlog waarom het onderhoud van een airco belangrijk is.

Onderhoud airco

Hoe weet je of een airco onderhoud nodig heeft?

Zelfs al moet je je airconditioning niet verplicht onderhouden, is het soms toch noodzakelijk. Zelfs zonder concrete defecten is één keer per jaar aangewezen. Enkele belangrijke symptomen van een airco die een onderhoudsbeurt nodig heeft, zijn

  • je installatie maakt meer lawaai dan gewoonlijk. Mogelijks zijn de filters verstopt. Reinig deze dan eerst door het stof met een stofzuiger weg te halen. Blijft het lawaai aanhouden dan kunnen er mechanische problemen zijn. Contacteer dan een installateur. Ook bij geratel en geborrel is onderhoud aangewezen.
  • Verminderd koelvermogen: als je airco er almaar langer over doet om een ruimte gekoeld te krijgen, is het koelvloeistofpeil allicht te laag.
  • Ook stijgende energiekosten kunnen wijzen op een slecht onderhouden installatie. 
  • De ventilator maakt meer lawaai. Dat kan wijzen op aangekoekt vuil. Dat brengt de ventilator in onbalans, veroorzaakt overmatige slijtage op de rollagers wat uiteindelijk kan zorgen voor een defecte aandrijving van de ventilator. 

Voorkom onnodige kosten van herstelling door een onderhoud uit te laten uitvoeren door een vakman

Onderhoud airco

De CoilJet CJ-125 is een innovatief systeem, waarmee u kwalitatief en effectief airco systemen en warmtepompen kunt reinigen. Door een lagedruk waterspray te combineren met reinigingsmiddel, is het mogelijk om zowel de airco binnen- als buitensystemen te reinigen. Het systeem heeft 9 BAR werkdruk en levert circa 2,3 liter/minuut aan flow, ideaal voor het gebruik voor zowel binnen als buiten.

Wat kan je zelf doen?

Een airco is zeer onderhoudsvriendelijk. Naast het inschakelen van een expert voor een grondig onderhoud, zijn er enkele eenvoudige klusjes die je zelf kunt doen en die een grote verschil maken voor een optimale werking van je airco

Filteronderhoud

Reinig de filters van je binnenunit zo’n twee keer per jaar. De stofdeeltjes kan je makkelijk verwijderen met een gewone stofzuiger. Met schone filters verbruikt je airconditioner minder energie, werkt hij efficiënter en blijft je lucht gezond. 

Garandeer een vrije luchtstroom

Als de luchtstroom vrij tot bij je buitenunit geraakt, werkt je lucht-lucht warmtepomp het hele jaar door efficiënt en rendabel. Verwijder daarom op regelmatige basis bladeren en takken. Zorg ervoor dat je toestel niet geblokkeerd wordt. 

Schakel een expert in

Zelfs al moet je je airconditioning niet verplicht onderhouden, is het geen overbodige luxe dit toch regelmatig te laten doen. Zelfs zonder concrete defecten is één keer per jaar aangewezen. 

 Laat je onderhoud uitvoeren door een erkend technicus. 

Neem contact op met een Eye-Want expert in jouw buurt! 

Het ID van een Eye-Want EXPERT

Een Eye-Want EXPERT is een airco installateur van het hoogste niveau. Zorgvuldig gekozen door welbepaalde selectie criteria. Hij is gepassioneerd door techniek en heeft een uitzonderlijk hoog doorzettingsvermogen. Hij luistert zorgvuldig naar de noden van zijn klant, maakt goede afspraken met zijn klant en zorgt ervoor dat zijn klant 100% tevreden is.

Koeltechnisch gecertificeerd

Alle Eye-Want experts hebben alle wettelijke certificaten om op een verantwoorde manier met koelmiddelen om te gaan.

EXPERT

Alle Eye-Want experts zijn getest op bepaalde selectiecriteria. Alleen de beste airco installateurs mogen deelnemen aan dit platform.

Service

Alle Eye-Want experts hebben een uitgebreide service. Zo geniet jij niet alleen van een top airco installatie. Maar ook het onderhoud en eventuele herstellingen zijn in goede handen.

WIL JE IN CONTACT KOMEN MET ONZE EXPERTS?

Contacteer ons