WARMTEPOMPBOILER

Wat is een warmtepompboiler?

Lees hier over het principe van een warmtepompboiler, het verbruik en de premies

Hoe werkt zo een warmtepompboiler?

Hoe werkt een warmtepompboiler?

Een warmtepompboiler maakt gebruik van het systeem van een warmtepomp, maar dan specifiek gericht op het opwarmen van sanitair water. De warmte wordt aan de omgevingslucht of buitenlucht onttrokken en over een warmtewisselaar gestuurd, waar een koelvloeistof de warmte opneemt en verdampt. Deze damp wordt opgezogen door een compressor, die het samenperst. Het gas loopt op in druk en temperatuur en wordt dan naar het buffervat gestuurd.In het  buffervat wordt een groot volume water, zo’n 200 tot 300 liter, op relatief lage temperatuur gehouden, ongeveer 45 graden. Bij gebruik wordt dat dan gemengd met koud water, zodat je in douche of bad een ideale temperatuur krijgt.

Bespaar door de warmtepompboiler

De warmtepompboiler biedt u een snelle en comfortabele oplossing om warm water te maken op basis van duurzame energie. Stook- en wasplaatsen bijvoorbeeld worden dikwijls ongewild passief verwarmd, bijvoorbeeld door de verwarmingsketel, de droogkast, de diepvriezer en andere elektrische apparaten. Tot 70 % van de energie die nodig is voor de waterverwarming, haalt de warmtepompboiler zo uit de binnenlucht.
Ook uit de buitenlucht kan de warmtepomp boiler, via luchtkanalen, calorieën halen om uw water te verwarmen. De gewonnen warmte wordt opgeslagen in het boilervat van de warmtepompboiler. Zo kan u een hele woning voorzien van sanitair warm water met lage energiekosten.

warmtepompboiler stiebel eltron
Warmtepomboiler, Stiebel Eltron, SHP-F 300
  • Twee volumes: 200 liter of 300 liter
  • Gemakkelijke bediening via LCD display
  • Automatische ontsmetting anti legionella
  • Combineerbaar met elektrische PV panelen
  • Uitstekend ter vervanging van een elektrische boiler
  • Perfect te combineren met een lucht lucht warmtepomp (airco die kan verwarmen)
  • In sommige gemeentes kan je genieten van een premie voor een warmtepompboiler

Door mijn elektrische boiler te vervangen door een warmtepompboiler ging energieverbruik sanitair met 70% naar beneden.

- Martijn, Dendermonde

Verbruik warmtepompboiler

Een warmtepomp werkt op elektriciteit, dus moet hij aangesloten kunnen worden op een stopcontact. Je kunt de kosten wel fel beperken door de elektriciteit zelf op te wekken door middel van zonnepanelen, overigens ook de meest ecologische oplossing

Onderhoud warmtepompboiler

Er zijn geen wettelijke verplichtingen voor het onderhouden van een warmtepompboiler, maar een regelmatig onderhoud zorgt er wel voor dat de werking optimaal blijft en is dus aangewezen. Onderhoud van de filter is bijvoorbeeld belangrijk, omdat een vervuilde filter onvoldoende lucht kan aanzuigen.

Premies warmtepompboiler

Voor warmtepompboilers zijn er premies voorzien. Vanaf 2020 is dat € 300. Hoewel de premie niet cumuleerbaar is met een zonneboiler, is hij dat wel met een warmtepomp. Naast de premie van de netbeheerder kun een totaalrenovatiebonus krijgen indien je binnen een periode van vijf jaar minstens drie premies aanvraagt voor energiebesparende maatregelen. 

Vervanging elektrische boiler

Is je elektrische boiler defect? Vervang deze door een warmtepomp boiler en bespaar tot 75% op je energiefactuur. Een warmtepompboiler werkt namelijk op een het principe van een warmtepomp. Meer weten over dit principe: Hoe werkt een warmtepomp

De warmtepompboiler als aanvulling op een lucht lucht warmtepomp

Een warmtepomp boiler is een mooie aanvulling op de plaatsing van een airco die kan koelen en verwarming, een lucht lucht warmtepomp. De airco staat dan in voor het koelen én verwarmen van de ruimtes terwijl de warmtepomp boiler instaat voor de productie van sanitair warm water. 

WIL JE IN CONTACT KOMEN MET ONZE EXPERTS?

Contacteer ons