Waarom warmtepomp plaatsen? De gaskraan is in Nederland al dichtgedraaid, wanneer volgt België?
Waarom warmtepomp plaatsen?
Omdat je gas niet zelf kan opwekken, elektriciteit wel!
DE GASKRAAN WORDT DICHTGEDRAAID
Waarom zou je warmtepomp plaatsen?
Bij onze noorderburen is het al een feit, DE GASKRAAN IS DICHT GEDRAAID. Hieronder een interessant interview met Puk Van Meegeren. Puk is programmamanager van Milieucentraal in Nederland. Hij spreekt over de crisis die Nederland kende door het dichtdraaien van de gaskraan, de opkomst van warmtepompen, zijn voordelen maar ook zijn aandachtspunten. Waarom warmtepomp plaatsen? Luister eens naar Dhr. Van Meegeren. Hij haalt de volgende ontwerpen aan:
- Wat met renovatie en de isolatie van mijn huidige woning?
- Moet ik mijn radiatoren vervangen?
- Is een hybride warmtepomp een oplossing voor mij?
- Is een collectieve warmtepomp een goed idee?
- Wat is een lucht/lucht warmtepomp?
- Ik ben niet veel thuis, is een warmtepomp dan een goed idee?
- Infrarood verwarming als alternatief voor de warmtepomp?
- Nachtverlaging en een warmtepomp, is dat een goed idee?
- Wat met het rendement van de warmtepomp bij lage buitentemperaturen?
- Hoe selecteer je het vermogen van een warmtepomp?
- Wat is een grond of bodem warmtepomp?
Een warmtepomp is een meerwaarde voor je huis.
Waarom zou je een warmtepomp plaatsen? Wist je dat er standaard geen gasaansluiting voorzien is voor nieuwbouw woningen? Juist, bouw je een nieuw huis BETAAL JE BIJ voor een gasaansluiting. Echter, elektriciteit is er altijd. Dit maakt de prijs van een warmtepomp ten opzicht van een gasketel al kleiner.
Daarenboven zal je verkoopwaarde van je huis stijgen. Want zeg nu zelf, wie zoekt er nu nog een huis met een mazoutketel. Als we een woning bekijken en we zien een gasketel is dan denken we: “Ok, cava nog.’. Maar is het huis verwarmd met een warmtepomp dan denken we: “Ok, energiezuinig huis, check!”. Heeft het huis een warmtepomp met zonnepanelen die elektriciteit produceren, dan is het helemaal in orde.
Een warmtepomp kan je ook gebruiken als airco systeem. Dat op zich is een meerwaarde voor je huis anno 2020. Waarom je airco kan overwegen lees je hier.
De gaskraan wordt dichtgedraaid
Onze noorderburen hebben de boodschap begrepen. Verwarmen op fossiele brandstoffen kan niet meer, de gaskraan wordt dicht gedraaid. Men gaat in Nederland versneld overschakelen op alternatieve energiën zoals warmtepompen en warmtenetten.
Warmtepomp verbruik en C02 uitstoot
Verbruikt een warmtepomp veel elektriciteit? En wat met CO2 uitstoot?
Waarom zou je een warmtepomp plaatsen? Een warmtepomp stoot intrinsiek geen CO2 uit. Je hebt immers geen verbranding van fossiele brandstoffen zoals gas of mazout. Meer dan 75% van de energie die de warmtepomp nodig heeft voor uw verwarming, haalt ze uit de lucht of uit de bodem. De overige 25% is elektrische energie. Ze verbruikt dus driekwart minder energie dan een stookketel. Een warmtepomp verbruik elektriciteit. Op voorwaarde dat u de elektriciteit die u aankoopt groene stroom is, of uw zelf uw stroom opwekt is uw huis dus energie neutraal.
GOEDKOPER DAN JE DENKT
Een warmtepomp plaatsen is goedkoper dan je denkt...
Dikwijls horen we: “Een warmtepomp plaatsen, ja maar die is duur!”. Wel, uit ervaring weten wij bij EYE-WANT en onze EYE-WANT-EXPERTS dat een warmtepomp plaatsen niet duurder hoeft te zijn dan een klassieke oplossing op gas of mazout. Kies je voor traditionele oplossing dan zal men vandaag standaard kiezen voor vloerverwarming of andere lage temperatuursverwarming. Een zonneboiler of zonnepanelen zijn langzaam gekende technieken geworden in huishoudelijke installaties. Dit zorgt ervoor dat het verschil tussen traditionele verwarmingsketels en warmtepompen relatief klein is geworden.
Waarom zou je warmtepomp plaatsen? Een warmtepomp kost tussen de 8’000 euro en de 15’000 euro, afhankelijk van het vermogen en type warmtepomp. Een gasketel daarentegen kost rond de 2500 euro en de 5000 euro. Hoe kan dan een warmtepomp goedkoper zijn dan een gasketel hoor ik u dan denken? Wel, een gasketel op zich is niet echt duur, echter de randapparatuur maakt dat zijn prijs dichter bij de warmtepomp komt. Zo heeft een gasketel nog volgende randapparatuur nodig:
- een schouw
- een externe regeling/thermostaat,
- een temperatuursensor aan de buitenkant van je huis voor de weersafhankelijke regeling van je vloerverwarming,
- een gasleiding
- beveiliging van de gasleiding
- pompgroep gemengd voor de vloerverwarming
- pompgroep ongemengd voor radiatoren
- een dubbelwandige schouw al dan niet door je dak
- een temperatuur beveiliging (je wilt immers niet da er 70°C door de vloer zou gaan)
Bijkomend voordeel van een warmtepomp is dat je geen risico hebt op CO-vergiftiging, geen risico op ontploffingen. Een warmtepomp verbruikt elektriciteit en deze elektricteit kan je perfect zelf opwekken door middel van zonnepanelen.
Kies voor een warmtepomp, kies voor de toekomst…