Energielabel airco

good job

Verbruik en energielabel

Wat is een energielabel airco?

Airco’s hebben een energielabel waarop informatie staat over het energiegebruik. Dit energielabel geeft het verbruik aan per jaar of per uur. Het energielabel is een maatstaf voor de energie-efficiëntie en de hoeveelheid geluid die de airconditioner maakt. Airco met energielabel A++ zijn het efficiëntst en hebben een relatief laag energieverbruik ten opzichte van de koelcapaciteit. Er zijn aparte energielabels voor split airco en mobiel airco units. Omdat voor split airco mobiele airco een andere methode wordt gebruikt om de energieklasse te bepalen, kan je de energielabels van vaste split airco en mobiele airco niet met elkaar vergelijken. Zo is een mobiele airco met energielabel A even energiezuinig als een vaste split airco met energielabel D. Kijk daarom ook naar het energiegebruik per jaar dat op het label wordt vermeld.

Energielabels voor mobiele airco systemen

Het energieverbruik per uur staat aangegeven in kWh per 60 minuten. Kan de mobiele airco ook verwarmen dan staat er ook een verbruik in kWh per 60 minuten aangeven voor verwarming. Momenteel hebben de nu verkrijgbare meest efficiënte mobiele airco systemen energieklasse A+. Het energieverbruik airco per uur staat aangegeven in kWh per 60 minuten. Het energieverbruik warmtepomp staat ook per uur aangegeven in kWh. Wanneer het systeem ook kan verwarmen, staat onder het symbool met de rode ventilator aangegeven hoe energie-efficiënt de airconditioner de ruimte verwarmt.

energielabel mobiele airco

Een mobiele airco met energielabel A is even energie'zuinig' dan een vaste split airco met energielabel D.

- Energie Centraal, Nederland Utrecht

Energielabels voor vaste airco systemen

Het jaarverbruik van een vast airco systeem onder standaardomstandigheden voor koelen en voor verwarmen staat aangegeven in kWh per jaar. Momenteel hebben de verkrijgbare meest efficiënte vaste airco systemen energieklasse A++. De energie efficiëntieklasse voor koelen staat onder het symbool met de blauwe ventilator uitgedrukt in SEER. Wanneer de airco split unit ook kan verwarmen, dus ook warmtepomp is, wordt apart aangegeven hoe energiezuinig de airconditioner deze functie uitvoert. Deze informatie vind je op het label onder het symbool met de rode ventilator uitgedrukt in SCOP. Voor de verwarmingsfunctie van airco splitsystemen maakt het nogal uit wat de buitentemperatuur is. Daarom is Europa op het Energielabel in drie gebieden verdeeld; voor elk van die gebieden is het jaarlijks energieverbruik en de energie-efficiëntie van de verwarmingsfunctie van de airconditioner berekend.