Hoe kan je zelf airco maken?

airco installateur

Zelf airco maken voor minder dan 50 euro...

Airco plaatsen
Yes you can! Lees hier hoe je zelf airco kan maken.

Wat heb je nodig om zelf airco te maken?

  1. Een koelbox
  2. Een kleine ventilator die werkt op batterijen, bv uit een oude computer
  3. Een bocht van een afvoerbuis
  4. Een boormachine met klokboor
  5. Enkele ijsblokken of bevroren flessen water
  6. Een pen
  7. En een beetje handigheid
Play Video

Je kent het wel. De hittegolf is bezig je hebt je zuurverdiende geld al uitgegeven aan die mooie exotische vakantie maar je kan niet slapen door de hitte. Wil je die warme dagen doorkomen met een zelfgemaakte airco? Lees hier hoe het moet. Kleine waarschuwing, enige handigheid is nodig 🙂

En dan nu, het actieplan om zelf airco te maken.

Stap 1, ga naar de winkel en koop een kleine koelbox. 

Stap 2, zoek een oude computer of iets anders van elektronica dat je normaal op het containerpark zou doen. Haal de ventilator eruit. Sla die er niet uit, maar gebruik een schroevendraaier. Zoek één of andere manier om die batterij te verbinden met de draadjes van de ventilator. Soms ga je moeten solderen en een soldeerbout kost al vlug 30-50 euro, maar dat vergeten we even. 

Stap 3, pak de boormachine en plaats er de klokboor op. Heb je geen boormachine, leen er een van je buurman (vergeet die niet terug te geven want beter een goeie buur dan een verre vriend). Heb je geen boormachine of klokboor, ga dan naar de hubo leg 200 euro op tafel en stap buiten een boormachine en klokboor.

Stap 3, neem de rioleringsbuis en teken deze af op het deksel van de koelbox. Oh ja, hopelijk heb je de juiste diameter van de klokboor machine genomen die overeenkomt met de diameter van de rioleringsbuis anders ga je terug naar de winkel moeten. Nog één aandachtspunten, zorg ervoor dat het gat van de klokboor niet groter is dan de ventilator zelf anders gaat het niet werken.

Stap 4, boor de gaten in het deksel van de frigobox en probeer niet een paar vingers te verliezen. 

Stap 5, steek of plak of niet de rioleringsbuis in het gat en de ventilator over het andere gat. Vergeet niet dat een ventilator in één bepaalde richting blaast en het is de bedoeling dat de ventilator over de ijsblokken blaast en niet andersom.

Stap 6, steek de ventilator aan. Ah, wacht je moest nog een schakelaar tussen die draadjes van de batterij naar de ventilator steken. Heb je dat soldeerbout nog? En pakt een oude lamp om die schakelaar ertussen te prutsen.

Geniet nu van de koele lucht die eruit komt gedurende een paar minuten en vergeet niet de ijsblokken regelmatig te verversen. Is de batterij op, koop een nieuwe. 

ryan

Je hebt het misschien gelezen. Maar deze ludieke manier van schrijven is expres gedaan. Zelf airco bouwen is eigenlijk een leuk gadget maar echt werken gaat het niet doen natuurlijk.

Overweeg jij om een airco te kopen, lees dan zeker onze tips op deze pagina. Wil je een mobiele airco? Of heb je dit al eens gedaan en wil je een vaste airco, laat ons een berichtje na. 

Wij brengen je in contact met onze airco installateurs in jouw regio en zorgen ervoor dat jij nooit meer te warm zult hebben.